top of page

Kokie pagrindiniai Agile projektų valdymo kriterijai?

Agile projektų valdymas šiuo metu yra labai populiarus pokyčių valdymo metodas Informacinių technologijų srityje. Vienas iš dažniausiai išgirstamų pardavimo kriterijų, kodėl Agile projektų valdymas yra pati geriausia metodika yra tai, kad taikant šią praktiką, produktas yra pateikiamas greičiau į rinką.


Trumpai, kas yra Agile projektų valdymas

Agile projektų valdymas yra tai, kad visa projekto apimtis yra suskaidoma į smulkias dalis, kurias sudiegus galutinis vartotojas gali iš karto suteiktu funkcionalumu pasinaudoti bei pajusti jo vertę. Neretai šie ciklai yra vadinami iteracijomis, sprintais. Svarbu paminėti, kad Agile projektų valdymas dažniausiai yra taikomas programinės įrangos vystymo (angliškai software development) projektuose.


Agile projektų valdymas susideda iš šių proceso žingsnių: reikalivimų ruošimo ir analizė, nuolatinio vystymo fazes gerinimo veiksmų, taip pat, kaip: vystymo, testavimo, diegimo bei priežiūros po sprendimo įdiegimo.


Visos šios proceso fazes egzistuoja ir tradiciniame projektų valdyme, tačiau didžiausia nauda taikant Agile projektų valdymo metodiką yra tai, kad diegiam sprendimą mažais atskirais funkcionalumais:

  • daug greičiau galima pastebėti klaidas reikalavimuose ar visame vystymo, testavimo bei diegimo procese

  • galima greičiau gauti grįžtamąji iš galutinio vartotojo dėl pateikto funkcionalumo ir taip keisti prioritetus suplanuotiems ateities funkcionalumams


Atsižvelgiant į auksčiau įvardintus privalomus šis metodas, tikrai atrodo naudingesnis organizacijoms diegiant pokyčius, tačiau ar visiems atvejams Agile projektų valdymas gali būti pritaikomas?


Kokie yra pagrindiniai kriterijai taikant Agile projektų valdymą?

  • vienas iš pagrindinių kriterijų, tačiau labai dažnai pamirštamų yra tai, kad žmonės dirbantys pagal Agile projektų valdymą, turi sugebėti organizuoti darbą, suprasti savo funkciją Agile projekto komandos kontekste bei būti labai disciplinuoti, t.y. Agile projekto komandos atveju – kiekvienas komandos narys yra priklausomas nuo kito, todėl jei komandos narys dėl vienų ar kitų priežasčių renkasi neatlikti užduoties, nuo to kenčia visa komanda

  • kitas svarbus kriterijus yra tai, kad dirbant Agile projektų valdymo metu, turi būti įsteigtos dedikuotos komandos pagal nustatytas sritis – jų sudėtis turi gebėti dengti ir atlikti visas Agile projektų valdymo cikle vykstančius žingsnius

  • galiausiai, Agile projektų valdymas gali būti taikomas tik tokiais atvejais, kai galutinis sprendimas gali būti suskirstytas į logiškas iteracijas, kurių pabaigoje yra įdiegiamas funkcionalumas, kuriuo gali pasinaudoti galutinis vartotojas. Jei taip nėra, šis pokyčio diegimo būdas neatneš pridėtinės vertės organizacijai. Tokiu atveju galima taikyti ir tradicinį projektų valdymą, nes galutinis viso sprendimo rezultatas būtų pasiekiamas tuo pačiu metu, kaip Agile, tačiau tai būtų iš karto visas sprendimas, kurį galėtų pačiupinėti galutinis vartotojas.

bottom of page