top of page

Norint būti geru lyderiu organizacijoje, nereikia super galių

Daugelis įmonių kalba apie lyderystę ir to jos ieško kiekviename žmoguje, nesvarbu, kokias pareigas užimate. Lyderis yra kažkas, kuris dažniausiai gali atrodyti šiek tiek paslaptingai – kaip žmogus, kuriam reikia super galių, geba suburti mases bendram tikslui, turi charizmą ir daug kitų dalykų, kurie kartais atrodo neįgyvendinami.



Kokie lyderiai gali būti organizacijoje?

Skirtingose organizacijose gali būti skirtingų tipų lyderiai. Dažniausi yra tie, kurių pavaldiniai yra žmonių grupės – komandos vadovai – ir tie, kurie yra tam tikrų kompetencijų sričių ekspertai, bet neturi jiems atsiskaitančių žmonių – srities / funkciniai vadovai.


Kaip būti geru vadovu organizacijoje?

Yra labai paprastų dalykų, apie kuriuos reikia nepamiršti, galvojant apie lyderystę.


Srities / funkcinis vadovas turėtų:

  1. Tesėti pažadus – jei žmogus davė pažadą ką nors padaryti, pažadą reikia ištesėti. Jei žmogus davė pažadą, kurio negali įvykdyti, jis turi prisiimti atsakomybę, nieko nekaltindamas ir atskleisti, kad pažado negalėjo įvykdyti. Ši taisyklė yra pagrindas ugdyti pasitikėjimą organizacijoje.

  2. Suprasti sritį viduje – išorėje – tai reiškia paprastą dalyką – žmogus turi išmanyti savo kompetencijos sritį iki smulkmenų, be jokių pasiteisinimų „tai ne mano darbas“ arba ”šią proceso dalį vykdo kažkas kitas”.

  3. Būkite iniciatyvūs – joks asmuo, kuris tik laukia, kol problema išaiškės, o neiško sprendimų iš anksto, niekada nebus laikomas asmeniu, turinčiu nuosavybės jausmą, o tai yra viena iš svarbių vertybių.

Komandos vadovas turėtų:

  1. Tęskite pažadus – kaip ir su srities / funkcinio vadovo atveju – duoti pažadai turėtų būti ištesėti arba, blogiausiu atveju, komandos vadovas turėtų ateiti ir pasidalinti, kodėl kažkas neįvyko. Didžiausias skirtumas yra tas, kad sulaužyti lyderio komandai duotą pažadą bus jautriau, nes įsipareigojama labai artimam žmonių ratui, nuo kurio pasislėpti nelabai įmanoma ar būti nesąžiningam.

  2. Rūpinkitės žmonėmis – komandos vadovas neturėtų kalbėti tik apie užduotis ir tų užduočių, kurias atlieka komanda, eigą. Reikėtų skirti tam tikrą laiko tarpą kalbėjimui apie komandos narių savijautą, gyvenimą ir pan. – tereikia šiek tiek pasistengti pažinti savo žmones.

  3. Prisiimkite atsakomybę už komandos nesėkmes – viešose vietose tai reiškia, kad komandos vadovas neturėtų pradėti kaltinti komandos narių, o sušvelninti situaciją, sakydamas: „Suprantu, iš kodėl komanda tą siūlo, pasitarsime atskirai ir sugrįšime su sprendimu“. Viešumoje jūs ir jūsų komanda turėtumėte atrodyti vieningi, o visos klaidos turi būti aptariamos komandos viduje.

  4. Klausykite – kartais reikia priimti sunkius sprendimus, kurie nebūtinai pradžiugins komandą, bet juos vis vien reikia priimti. Tokiais atvejais komandos vadovas turėtų suteikti žmonėms galimybę išreikšti savo nuomonę, pabandyti suprasti jų baimes ir kuo geriausiu būdu jas spręsti.

Paskutinės mintys

Kad ir kaip paslaptingai nuskambėtų lyderio apibrėžimas įvairiuose mokymuose ar šūkiuose, realybė yra tokia, kad kiekvienas žmogus, norintis būti geru lyderiu organizacijoje, turi atlikti tik keletą dalykų. Nė vienam iš tų dalykų nereikia jokių mistinių galių, tik tam tikras dėmesys detalėms bei žmonėms.


bottom of page